
Domácí udírna je skvělou možností, si připravit chutný pokrm trochu jinak, než jsme běžně zvyklí. Nemusíte však udit ani zdaleka jen maso. Proč se vyplatí doma udírnu mít?
Proč volit domácí uzení
Kvalita uzeného masa z obchodu je značně různorodá. Průmyslová výroba většinou obchází stěžejní součást procesu uzení, kterou je kouř.
Moderní společnost již totiž není nucena uzení využívat jako jeden ze způsobů konzervace. Uzené si dopřáváme hlavně kvůli jeho typické chuti. Což může výrobce v moderních podmínkách docílit také s použitím nejrůznějších aromat.
Chcete-li tak mít nad celým postupem kontrolu, vlastní udírna je jednoznačně jasnou volbou. Pokud se navíc klasickému vepřovému spíše vyhýbáte z důvodu obav o štíhlou linii, domácí uzení vám umožní si připravit i jiné potraviny.
Udit lze například ryby. Kromě tradičního lososa nebo makrely se hodí do udírny mimo jiné kapr, sumec, ale i sleď. Základem pro kvalitní výsledek je mít především dobrou udírnu. Vybírat je možné mezi plechovou, zděnou i dřevěnou.
Jak si vybrat udírnu
Zděné udírny nabídnou dobrou akumulaci tepla, jejich nevýhodou je však to, že jsou nepřenosné. Zaskočit vás také může zdlouhavé roztápění. Dřevěné udírny mají dobrou izolaci a velmi hezky na zahradě vypadají. Aby vám ale dlouho vydržely, musíte se o ně adekvátně starat.
Nerezové udírny naproti tomu téměř žádnou péči nevyžadují. Zejména elektrické verze se navíc rychle roztápějí. Oproti zděným udírnám ty nerezové zpravidla mají menší objem. Pokud je chceme používat i v zimě, je zapotřebí zvolit udírnu izolovanou.
Mít kvalitní domácí udírnu se proto jednoznačně vyplatí. Do udírny navíc kromě masa můžete vložit i řadu jiných potravin: Skvělé na uzení jsou sýry, jako vegetariánská alternativa se hodí tofu. S nadsázkou však můžeme říci, že vyudit lze téměř vše.
Netradiční specialitou je třeba uzená paprika. Podobně si můžeme dopřát také uzené brambory. Věděli jste, že vyudit lze dokonce i ořechy? Uzení vám tak umožní prakticky nekonečně projevit svou kulinářskou kreativitu.
Přidejte komentář